ساختار باغ­های ایرانی

باغ های ایرانی سابقه ای دیرینه، به قدمت تاریخ چند هزار ساله این مرز و بوم دارند. هدف از ساختن آن ها، در دجه اول، تولید محصولات باغی و میوه بوده است. همچنین دارای وجه تفریحی هم بودند و به دلیل داشتن معماری پایدار و باارزش و جریان دائمی، توانسته اند در کوران حوادث باقی بمانند و به عنوان نمونه هایی از باغ کاری ایرانی در اختیار نسل کنونی باشند. باغ ایرانی، یکی از راه حل های ساکنان این مرز و بوم برای غلبه بر جبر جغرافیایی اقلیم نیمه بیابانی است. سرزمین ایران، که در پهنه بیابان های نیم کره شمالی زمین جای دارد، تنها به دلیل عبور دو رشته کوه بزرگ البرز و زاگرس و شاخه های جدا شده از آن ها، هم چون "کرکس"، "شیرکوه" و "بارز"، آب و هوایی متفاوت با صحراهای شمال آفریقا و عربستان یافته است. قله های این کوه ها، رطوبت گذرنده از فرار خود را به بند می کشند و در یخچال ها و سفره های زیرزمینی محبوس می کنند. از همین رو در فصل گرم، دره ها و دشت ها با عبور آب، خرمی و زندگی می یابد. آب در چنین اقلیمی، کمیاب است و به سختی بدست می آید. از آب، واژه های ترکیبی بسیاری، هم چون آبادی و بیابان را ساخته اند. از تضاد همین دو واژ] است که مفهوم پردیس یا بهشت شکل گرفته است. درون باغ نیز برای بالا بردن امکانات نظارتی و امنیتی، نیازمند صحراحت بود و از این رو، شبکه راه های درون باغ، و به ویژه راه مرکزی، بدون پیچ و خم ساهته می شدند. به همین دلیل، کوشک­ها، که در اغلب باغ ها با کارکد انبار ، نگهبانی و اقامت موقت باغ دار ساخته می شدند، در محور مرکزی باغ جانمایی می­شدند.

اکنون موضوع باغ­ها، کاملا دگرگون شده است، زیرا:

  • هدف از ساخت باغ­ها بهره برداری اقتصادی و تولید میوه نیست، بلکه وجه فرهنگی و فراغتی آن­­ها است.
  • به دلیل بهبود امکانات آبیاری ضرورتی به استفاده از شیوه­های ثقلی و انتخاب زمین در دشت­های پست نیست. شیوه­های جدید این امکان را فراهم می­آورند که در زمین­های به شدت ناهموار هم به درخت کاری و باغ داری پرداخت.
  • با وجود بهبود رو­ های آبیاری، اما مسأله کمیابی آب همچنان به قوت خود باقی است.
  • به دلیل گسترش دولت و امکانات امنیتی، پدیده را ایمنی و ی از باغ ها، دیگر، مساله چندان مهمی نیست و همچنین به دلیل وجود روش­های منظم مالیاتی نیازی به خروجی با روش های جبری نیست. این امر علت وجودی دیوارهای غیر ضفاف را از میان برده است. (منصورزاده،1391، 89)

 

موضوعات پایان نامه معماری


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها